Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jan Werich a Jiří Voskovec

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jan Werich (1905-1980)
Český herec, dramatik, spisovatel a překladatel, autor esejů, povídek, pohádek a písňových textů. V roce 1927 vstoupil s Jiřím Voskovcem dadaistickou inscenací do 'Osvobozeného divadla'. Po uzavření divadla emigrovali společně se skladatelem a klavíristou Jaroslavem Ježkem do Spojených států. .V letech 1956-61 byl ředitelem 'Divadla ABC'. Jan Werich ztělesnil hlavní role ve filmech Až přijde kocour, Císařův pekař a Pekařův císař. Je autorem Italských prázdnin a pohádek Fimfárum.

Jiří Voskovec (1905-1981) - vlastním jménem Wachsmann
Český herec, dramatik, režisér, básník a překladatel. Zájem o avantgardní umění ho přivedl do 'Devětsilu', kde svou poezií, k níž patřily i koláže a obrazové verše, přispěl k formování základních principů poetismu. V roce 1939 emigroval do Spojených států, kde se po roce 1950 prosadil jako divadelní, filmový a televizní herec

Werich a Voskovec společně napsali Vest Pocket Revue, Baladu s hadrů, Pěst na oko, rub a líc, Těžkou Barboru, Caesara, Osla a stín, Golema, Kata a blázna, Svět za mřížemi. Kromě her také vytvořili filmy Pudr a benzín, Hej rup, Svět patří nám, Peníze nebo život.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT